Távmunka

forrás: https://healthy-workplaces.eu/hu/about-topic/priority-area/telework

Az otthoni távmunka számos előnnyel járhat, mint például az ingázás okozta kevesebb időveszteség vagy stressz, a munka és a magánélet jobb egyensúlya, a termelékenység növekedése és a jobb koncentráció. A hosszan tartó ülés és a mozgásszegény életmód azonban a rossz ergonómiájú otthoni munkaállomással és a kollégáktól való társadalmi elszigeteltséggel együtt hatással lehet a munkavállalók egészségére, és hozzájárulhat a váz- és izomrendszeri megbetegedések kialakulásához vagy súlyosbodásához.

A távmunkával összefüggő váz- és izomrendszeri megbetegedések jellemzően a hát alsó részét, a nyakat, a vállakat, a karokat, a kezeket és a csuklókat érintik. Eredetük többtényezős, és ergonómiai, szervezeti (= A munka megszervezésének módja, azaz az egymást követő munkaórák száma, a szünetek lehetősége, a munka üteme és a munkafeladatok változatossága egyaránt befolyásolja a fizikai munkával járó megterhelést. ), környezeti és pszichoszociális tényezőkhöz kapcsolódnak.

Tudjon meg többet a távmunkával összefüggő váz- és izomrendszeri megbetegedések kockázati tényezőiről (= Különféle tényezőcsoportok járulhatnak hozzá a mozgásszervi megbetegedésekhez, beleértve a fizikai és biomechanikai kóroki tényezőket, a szervezeti és pszichoszociális tényezőket, valamint az egyéni és a személyes tényezőket is. ), és arról, hogyan lehet azokat megelőzni vagy minimalizálni.