Mesterséges intelligencia a munkavállalók irányítása terén: a munkahelyi egészségvédelmet és biztonságot érintő kockázatok és lehetőségek

forrás: https://osha.europa.eu/hu/highlights/ai-worker-management-risks-and-opportunities-osh

A mesterséges intelligencián alapuló munkavállaló-irányítási rendszerek (AIWM-rendszerek) alkalmazása segíthet az egészséges és biztonságos állás- és munkahelyek kialakításában, de olyan, a munkavállalókat érintő kockázatokat is felvethet, mint a munka intenzívebbé válása, a munka feletti kontroll elvesztése és a dehumanizáció.

Az AIWM-rendszerek által a munkahelyi egészségvédelem és biztonság szempontjából hordozott kockázatokat és lehetőségeket egy új jelentés körvonalazza. A jelentés az 2019. évi ESENER-felmérés statisztikai adatelemzését tartalmazza, valamint szakirodalmi áttekintésen és szakértői interjúkon alapul. A témáról szóló áttekintő jelentés folytatásaként a lehetséges megelőző intézkedéseket is megvizsgálja, hangsúlyozva az emberközpontú és a „beépített megelőzésen” alapuló megközelítés szükségességét a munkavállalók egészségének, biztonságának és jóllétének biztosítása érdekében.

A megállapításokat két szakpolitikai tájékoztató egészíti ki, amelyek ajánlásokat fogalmaznak meg a kockázatok kezelésére vonatkozóan, valamint megelőző intézkedéseket javasolnak.

Olvassa el a Mesterséges intelligencia a munkavállalók irányítása terén: a munkahelyi egészségvédelmet és biztonságot érintő következmények című jelentést és az összefoglalót.

Tanulmányozza a Mesterséges intelligencia a munkavállalók irányítása terén: fogalommeghatározások, a felhasználások és a következmények feltérképezése és a Mesterséges intelligencia a munkavállalók irányítása terén: érvényben lévő és jövőbeli jogszabályok című szakpolitikai tájékoztatót.

Tekintsen meg más kiadványokat a munkavállaló-irányítás új formái témakörben

Bővebben a Munka digitalizációja című projektről