Jogszabályt sért, ha valóban csak 18 fok lesz télen a közintézményekben

forrás: https://www.hrportal.hu/hr/jogszabalyt-sert-ha-valoban-csak-18-fok-lesz-telen-a-kozintezmenyekben-20220908.html

Ülőmunka esetén a jelenlegi szabályozás szerint fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy a kormány által bejelentett, télre tervezett maximális 18 fok a közintézményekben az ülőmunkát, szellemi munkát végzők számára egészségügyi kockázatot jelent.

Gulyás Gergely a szeptember 8-i Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány arra kötelezi az állami intézményeket – a kórházak és a szociális intézmények kivételével –, hogy 25 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználást. A miniszter arról is beszélt, hogy az otthoni munkát nem támogatják, de azt igen, hogy az állami intézményekben, így például a Miniszterelnökségen is 18 fok legyen a fűtési maximum.

Ez az intézkedés szabályt sért, mert ülőmunka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy ez a 18 fok az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelent – mondta a hvg.hu-nak  a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné.

“(4) Zárt munkahelyeken a végzett munka jellegétől és az évszakoktól függően, a munka nehézségi fokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve, álló munkánál 1 m magasságban, ülő munkánál 0,5 m magasságban a 2. számú melléklet szerinti megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt) kell biztosítani”, ami hideg évszakban biztosítandó 20–22 °C léghőmérsékletet jelent.”

A szabályok értelmében a 18 fok könnyű fizikai munka esetén lenne szabályszerű, és ott is a minimum lenne (18–20 fok az előírás). Közepesen nehéz fizikai munka esetén 14–18, míg nehéz fizikai munka esetén 12–14 Celsius-fokos munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára.

Boros Péterné úgy véli, hogy ilyen szintű fűtéscsökkentésnél még mindig vannak kiegészítő lehetőségek, például az elektromos fűtés. Az MKKSZ pedig – a kormánnyal ellentétben – továbbra is a home office-t szorgalmazná. Bár a Covid idején kényszerből fakadt, Borosné elmondása szerint van szabályozási elképzelésük rá, amit be is akartak mutatni a kormánynak, de „elhajtották őket”.