Mozgás ide vagy oda, kimutatták, hány óra ülőmunka káros menthetetlenül az egészségre

forrás: https://www.hrportal.hu/hr/mozgas-ide-vagy-oda-kimutattak-hany-ora-ulomunka-karos-menthetetlenul-az-egeszsegre-20240318.html

Azt már eddig is tudtuk, hogy az emberi test mozgásra termett, és a sok ülés egyértelműen káros az egészségünkre. A San Diegói Kaliforniai Egyetem (UCSD) új tanulmánya most többet mond ennél, rengeteg adat és a mesterséges intelligencia (AI) segítségével kimutatták, hol húzódik a határ az üléssel töltött órák számát illetően. Rossz hír, hogy a nagyobb mennyiségű testmozgás sem teszi semmissé a túl sok ülésből eredő betegségek kockázatát – írja a theconversation.com.

Összesen 5856, 63 és 99 év közötti női résztvevőt kértek meg arra, hogy a vizsgálat kezdetén hét napon át viseljenek egy aktivitásmérő készüléket a csípőjükön. A kutatók ezután egy évtizeden át követték őket, amely idő alatt 1733 résztvevő meghalt. A kutatók mesterséges intelligencia segítségével kiszámolták az aktivitásmonitorból, hogy a résztvevők mennyi időt ültek, majd ezt összekapcsolták a halálozási kockázatukkal.

Az adatok azt mutatták, hogy azoknál a résztvevőknél, akik naponta több mint 11 órát ültek, 57 százalékkal nagyobb volt a halálozás kockázata a vizsgálati időszak alatt, mint azoknál, akik kevesebb mint napi kilenc és fél órát ültek.

De a rendszeres testmozgás visszafordítja a túl sok ülés egészségügyi kockázatait, igaz? Az UCSD tanulmánya szerint nem. A korai halálozás kockázata még nagyobb mennyiségű, mérsékelt és erőteljes testmozgás mellett is fennállt. A nagyobb mennyiségű testmozgás nem tette semmissé a túl sok ülésből eredő betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke kockázatát.

Egy ausztrál tanulmány azonban azt találta, hogy a napi 9000-10 500 lépés megtétele csökkentette a korai halálozás kockázatát, még azoknál is, akik sokat ültek.

Az egymásnak ellentmondó eredmények azzal magyarázhatók, hogy az UCSD tanulmányban a csípőn, az ausztrál tanulmányban pedig a csuklón viselt aktivitásmérőket használták, ami eltérő becslésekhez vezethet az ülő testhelyzetben töltött órák számával kapcsolatban.

Az UCSD tanulmányból származó bizonyítékok hitelesebbnek tűnnek, és egyértelműen rávilágítanak arra, hogy kevesebbet kellene ülni. Az Egészségügyi Világszervezet jelenlegi iránymutatásai is alátámasztják ezt, és azt javasolják, hogy a felnőttek korlátozzák az ülés időtartamát, és szakítsák meg a hosszú üléssel töltött periódusokat.

Mennyi ülés a túl sok?

Az UCSD tanulmánya szerint napi 11 óra. Más kutatások szerint már napi hét óra is túl sok lehet. Számos kutatás bizonyítja, hogy nem szabad 30 percnél tovább ülni egyhuzamban, mivel ez megemelheti a vércukorszintet és a vérnyomást. Érdemes tehát félóránként rövid szüneteket tartani, egyes okoseszközök rezgéssel jelzik, ha gazdájuk túl sokáig ült.

Egy 2020-as tanulmány szerint a kerekesszékben ülők vércukorszintjét a kis kitörésekkel (például 20 percenként két perc) végzett kargyakorlat is csökkentette. Bármi segíthet, ami nem tart ugyanabban a testhelyzetben hosszú időn keresztül.