Tanulságos munkabalesetek

„Szétrobbant gumiabroncs okozta halálos munkabaleset :

 Családi vállalkozásban működő gumiszerelő és autómosó munkáltatónál történt a baleset. A munkavállaló szakmai képesítéssel rendelkezett. A gumijavító műhelyben a 8 órás napi munkaideje után, este 20 órakor kezdett hozzá egy, a délután folyamán általa személyesen átvett gépjárműkerék defektjének a javításához… A munkavállaló elkészült a javítással és hozzákezdett a kerék összerakásához. A két fél tárcsát a 8 db összecsavarozási pont helyett csak 4 helyen (minden második furatnál) látta el csavarokkal és szorította össze azokat. Ezt követően a műhely padozatára fektette az összeszerelt kereket és hozzálátott a gumitömlő levegővel feltöltéséhez. A nyomásmérő órával ellátott 4,5 bar nyomású levegőpisztoly működtetése közben a padozaton lévő kerék fölé hajolt. A feltöltés során a befújt levegő nyomásnövekedése miatt az osztott tárcsára olyan oldalirányú feszítő erő hatott, hogy a szabálytalanul, csak 4 db csavarral összefogatott tárcsafél a szorító csavarfejekből a furatoknál, az anyagában kiszakadt és szétrobbant. A fém tárcsafél a munkavállalót fejen találta, aki az elszenvedett súlyos sérülése következtében a helyszínen életét veszítette. A robbanás ereje olyan volt, hogy a leváló tárcsafél a javítóműhely tetőlemeze hőszigetelő anyagú lemezébe fúródva állt meg.”

Munkabaleset minden olyan balesetet, amely a sérült akaratától függetlenül következik be, egyszeri külső hatás okozza, és szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben történik. Nem számít, hogy hol és mikor következik be, vagy hogy a sérült munkavállaló elkövetett-e valamilyen szabályszegést.

A munkáltatónak minden munkabalesetet nyilvántartásba kell vennie és ki kell vizsgálnia. Ha a baleset munkaképtelenséget okozott, akkor a munkáltatónak – munkavédelmi szakember, és súlyos munkabaleset esetén a foglalkozás-egészségügyi orvos bevonásával – haladéktalanul meg kell kezdenie a kivizsgálást. A kivizsgálás eredményét munkabaleseti jegyzőkönyvben kell rögzíteni.
A munkabaleseti jegyzőkönyvet a sérültnek és a társadalombiztosítási kifizetőhelynek (egészségbiztosítási pénztárnak) minden esetben meg kell küldeni. Ezen túlmenően a baleset helyszíne szerint illetékes munkavédelmi hatóság részére a munkabalesetet akkor kell bejelenteni, ha a baleset több mint 3 munkanap munkaképtelenséget okozott. A bejelentést súlyos munkabaleset esetén haladéktalanul meg kell tenni.

Az esettanulmányok az OMMF honlapjáról elérhetőek:

http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=572