A koronavírussal kapcsolatban felmerülő munkavédelmet is érintő kérdések-válaszok

Kérdés: Szükségem van-e valamilyen maszkra, hogy megvédjem magam a koronavírus ellen?

Válasz: Ha egészséges, akkor kell csak maszkot viselnie, ha olyan személyt ápol, aki esetleg az új koronavírussal érintkezett. Ilyen esetben hatékony az FFP2, leghatékonyabb az FFP3 típusú szűrőmaszk.

Kérdés: Ki biztosítja a munkahelyeken az egyéni védőeszközöket, kötelező-e azokat viselni?

Válasz: Amennyiben a munkáltató kötelezővé teszi az egyéni védőeszköz használatát, azt a munkáltatónak kell biztosítania az előírásoknak megfelelően viselnie kell. Ha a dolgozó saját elhatározásból szeretne viselni saját védőeszközt, azt a munkáltatóval engedélyeztetnie kell tekintettel arra, hogy a védőeszköz viselése a munkavégzést zavarhatja és bizonyos esetben többletkockázatot okozhat.

Kérdés: Ha koronavírus fertőzést kaptam a munkahelyemen az munkabalesetnek számít-e és baleseti táppénzt kapok érte?

Válasz: A vírusfertőzés nem baleset, így munkabalesetnek sem minősülhet. Foglalkozási megbetegedés lehet, ha bizonyítható a munkahelyi eredet. Ennek feltétele, hogy egy orvos a betegséget foglalkozási megbetegedés gyanújaként bejelenti, a munkavédelmi hatóság kivizsgálja és azt a munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi szerv foglalkozási megbetegedésként nyilvántartásba veszi. Végül a társadalombiztosítási szerv dönt az ellátásáról.