A szankciók működnek a foglalkoztatás-felügyelet területén

forrás: https://www.hrportal.hu/hr/a-szankciok-mukodnek-a-foglalkoztatas-felugyelet-teruleten-20230518.html

A 2021. márciusi törvénymódosítás óta már több mint 14 ezer be nem jelentett foglalkoztatottnak rendeződött a jogviszonya a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság hathatós közreműködésével – jelentette be Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére felülvizsgálta és megújította a munkaügyi ellenőrzés szabályrendszerét. Ennek értelmében a hatóság a jogsértés feltárását követően kötelezi a munkáltatót, hogy a szabálytalansággal érintett munkavállalót legalább egy hónapra, a mindenkori minimálbér mértékéig bejelentse.

Az intézkedés rendezi a munkából élők jogviszonyát, így több társadalombiztosítási ellátásra jogosulttá válnak, illetve meghosszabbodik a nyugdíjszámítást megalapozó szolgálati idejük is. A rendelkezés egyúttal megszünteti a jogszerűen foglalkoztató vállalkozások versenyhátrányát, hiszen a dolgozóik kárára ügyeskedők elveszítik a bejelentés nélküli foglalkoztatásból származó, tisztességtelen előnyöket. Emellett jelentősen csökkenti a munkavállalók kiszolgáltatottságát is.

Az új jogszabályi környezetnek köszönhetően a jogsértésen ért munkaadók bő két esztendeje kötelesek a jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat visszamenőlegesen bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Az intézkedés eredményeként eddig már mintegy 420 ezernyi többlet munkanapot jelentettek be a hatósághoz a foglalkoztatók, ami egy több mint 500 fős vállalat munkavállalói létszámával ér fel – mutatott rá az államtitkár.

A hatóság célja elsősorban nem a bírságolás, hanem a jogszerű foglalkoztatást elősegítő látásmód erősítése. Az intézkedésnek köszönhetően a munkaügyi bírságok száma nagymértékben csökkent, miközben a hivatalos bejelentések mennyisége érdemben emelkedett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerében.

MTI