Időzített bombán ülnek a hazai társasházak

forrás: https://www.tht.hu/index.php?mid=newsview&id=1441

Leszakadó erkélyek, kikötött gáz, lakástüzek: a magyarországi társasházak közel fele felújításra szorul és a finanszírozási lehetőségek hiánya, az építőanyag-árak drasztikus emelkedése, a szakemberhiány és a tulajdonosi konszenzus hiánya miatt a legtöbb esetben nem tudnak lépni a társasházkezelők.

Idén 12. alkalommal kezdődött meg a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) és a THT szaklapjának közös, országos roadshow-ja. A nyolc állomásos rendezvény hagyományosan egyszerre mutat pillanatképet a hazai társasházak helyzetéről, és próbál segíteni a társasházkezelői szakma számára aktuális információkkal és innovatív megoldások bemutatásával. 

A rendezvény első, kecskeméti állomásán Dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2020. novemberi lakáspiaci jelentésében szereplő adatok szerint a hazai társasházakban a felújítások főként az állami támogatások hiánya miatt maradtak el az elmúlt időszakban, de a kivitelezési nehézségek és a tulajdonosi egyetértés hiánya is általános jelenség. A szakember elmondta, hogy a hazai társasházak többségénél nem lesz elkerülhető a közös költség emelés, a célbefizetés, esetleg a felújítási alap megemelése, de több társasháznál a tetőtér-beépítés is egy jó lehetőség lehet ahhoz, hogy forráshoz jusson a ház a felújításokra.

Lestyán Mária, építész tervező szakmérnök, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség titkára előadásában többek között elmondta, hogy 2021-ben 7186 lakástűz volt Magyarországon, ami 2020-hoz képest jelentős, 7 százalékos emelkedés. A tavalyi lakástüzekben – mely összesen több mint 125 ezer négyzetméternyi otthont érintett – 86-an vesztették az életüket, a legtöbben Pest és Hajdú-Bihar megyében. A lakástüzek többségének nagyobb része a használati szabályok megsértésére és a létesítési előírások hiányosságaira vezethető vissza. A szakértő előadásában elmondta, hogy nagyon fontos ismerni a társasház építésének idején életben lévő és az aktuális tűzvédelmi szabályokat is, és ezeket folyamatosan követni annak érdekében, hogy a tűzesetek megelőzhetők legyenek. Lestyán Mária elmondta, hogy várhatóan a következő hónapokban változni fog az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, melyben mind a 14 Tűzvédelmi Műszaki Irányelv módosulni fog.

Dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke elmondta, hogy az elmúlt két évben a veszélyhelyzeti rendeletek miatt elmaradt közgyűlések súlyosbították a társasházak már eleve rossz működési feltételeit, mert sok olyan döntést nem tudtak időben meghozni a tulajdonosok, amik a társasház állagának megóvásához szükségesek lettek volna. Ennek, és az építőanyag árak drágulásának köszönhetően sok társasház megtakarítása szinte elpárolgott, ma már csak többszörös áron tudják megrendelni a felújításokat. A felújításokról, illetve minden más, társasházakat érintő kérdésekről idén május 31-ig az éves rendes közgyűlésen tudnak dönteni a tulajdonosok, de mivel júniusig mindenképp veszélyhelyzet áll fenn az országban, és a rendeletek védettségi igazolványhoz kötik az egyéb rendezvényeken való részvételt, így nem lesz egyszerű idén sem a döntéshozatal a társasházi tulajdonosok számára. Az elnök asszony előadásában ismertette a 2023. januárjától és júliusától várható törvényi változásokat az ingatlannyilvántartási hatósághoz való bejelentési kötelezettség, illetve a társasházak jogi személlyé válásával kapcsolatban.

A konferencia-körút következő állomásai:

Székesfehérvár – február 28. hétfő
Veszprém – március 1. kedd
Budapest – március 10. csütörtök
Szombathely – március 18. péntek
Győr – március 22. kedd
Pécs – március 24. csütörtök
Debrecen – március 28. hétfő