Munkavédelmi Világnap

forrás: http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=794

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd világszerte elterjedt nemzetközi emléknappá vált.

2012-ben a Kormány április 28. napját a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította Magyarországon, ezzel is kifejezve elkötelezettségét a munkavállalók életének és testi épségének védelme iránt.

A Kormány a elkötelezett a munkahelyek megőrzése és a foglalkoztatás bővítése mellet. Az értékteremtő munka a gazdaság működésének alapja, nagyon fontos, hogy minél több munkavállaló dolgozhasson, de emellett az is fontos, hogy a munkát biztonságos és egészséget nem veszélyeztető módon végezhessék a munkavállalók.

Magyarország versenyképességének megőrzése szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír a munkahelyek biztonsága. Befektetni a munkavédelembe nem pusztán kiadást jelent, hanem a munkabalesetek és a foglalkoztatási megbetegedések megelőzésén túl, többszörös anyagi megtérülést is hoz a vállalkozások számára. A biztonságos foglalkoztatás egyaránt szolgálja a munkavállaló, a munkáltató és a nemzetgazdaság érdekeit.

Közös érdekünk, hogy a munkavállalók egészségi állapotának, biztonságának alapját jelentő munkakörülmények javuljanak. Értékteremtő munkát csak egészséges munkavállaló, biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkakörülmények között tud végezni. Ennek biztosítása elsősorban a munkáltató feladata, de az állam szabályzó, ellenőrző és ösztönző szereppel is bír ebben a folyamatban.

Az emléknaphoz kapcsolódóan az Európai Munkavédelmi Ügynökség Nemzeti Fókuszpontja a mozgásszervi megbetegedések témakörben online konferenciát rendez, amely a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

A munkahelyeken továbbra is tegyünk meg mindent a munkakörülmények javítása és a munkavállalók életének, testi épségének megóvása érdekében!
 
A Munkavédelmi Világnapon emlékezzünk a munkabalesetekben elhunytakra és megrokkantakra!