Növények a lakóházak menekülési útvonalán

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szerint lakórendeltetésű épületek, épületrészek területén a lakáson kívüli közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagok és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak külön meghatározott kivétellel nem helyezhetők el.

Ez a kivétel pedig úgy szól, hogy lakórendeltetésű épületek, épületrészek lakáson kívüli közlekedőin, lépcsőházak pihenőin növények elhelyezhetők, ha a menekülési útvonalat az előírt minimális méret alá nem szűkítik le.

A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján az épületek menekülési útvonalain és azokkal egy légteret alkotó helyiségrészben szabálytalan tárolás, továbbá a menekülési útvonalnak a kiürítéshez szükséges átbocsátóképesség mértékén túli leszűkítése miatt kötelezően 20-500 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságot szab ki a tűzvédelmi hatóság.

A tűzvédelmi bírság elkerülése, egyúttal a mindennapi élet megkönnyítése, a biztonságos környezet kialakítása érdekében érdemes a Tűzvédelmi Házirendben iránymutatást adni a növények elhelyezésére.

A teljes cikk itt olvasható: https://www.langlovagok.hu/8698/novenyek-a-lakohazak-menekulesi-utvonalan/