SEGÉDLET – MUNKÁLTATÓK RÉSZÉRE – AZ ÚJ KORONAVÍRUS TERJEDÉSÉNEK MEGELŐZÉSÉRE A MUNKAHELYEKEN

a teljes cikk és a részletes kérdéssor a következő linken érhető el: http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=750

Ez a Segédlet olyan kérdéslistát tartalmaz, melyek segítheti a munkáltatókat és a munkahelyi vezetőket abban, hogy felkészítsék a munkahelyeket és a munkavállalókat a COVID-19 munkahelyen történő terjedésének megelőzésére, és a COVID-19 expozíció minimalizálására.

Kérdéslista – a munkahelyek COVID-19 reagálási tervének elkészítéséhez – működő munkahelyeken, ill. a munkahely leállást követő újraindításakor.

Nemleges válasz esetén munkáltatói intézkedés javasolt.

1. KOCKÁZATÉRTÉKELÉS AKTUALIZÁLÁSA

A munkáltató felülvizsgálta-e és frissítette-e a munkahelyi kockázatértékelést, tekintettel a COVID-19 terjedésének megakadályozására és a munkavállalók COVID-19 expozíció kockázatának minimalizálására?

tájékoztató munkáltatói lehetőségekhez a COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban:

2. INTÉZKEDÉSEK

Meghatározták-e azokat az intézkedéseket, amelyeket a kockázatértékelés eredménye illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közegészségügyi javaslatai alapján be kell vezetnie a COVID-19-nek való kitettség minimalizálása érdekében?

illusztráció a helyes kézmosásról:

3. SZEMÉLYI HIGIÉNÉS FELTÉTELEK

Tettek-e intézkedéseket – az NNK legfrissebb közegészségügyi javaslatai alapján – a munkavállalók személyi higiénés feltételeinek javítására?

4. FIZIKAI TÁVOLSÁGTARTÁS

Megvizsgálták-e, hogyan lehet megváltoztatni a munkahely elrendezését, hogy lehetővé tegyék a fizikai távolságtartást – 1,5-2 m-es távolságot?

5. MUNKAVÉDELMI OKTATÁS

Frissítették-e a munkavédelmi oktatási tematikát – a foglalkozás-egészségügyi orvos bevonásával – hogy tartalmazza a COVID-19-re vonatkozó összes információt és átadták-e ezeket az információkat a munkavállalóknak munkavédelmi oktatás keretében?

a tájékoztatáshoz és oktatáshoz segítséget nyújtó oldalak:

6. TAKARÍTÁS, FERTŐTLENÍTÉS RENDJE

Amennyiben van, elvégezték-e a munkahely takarítási utasításának az NNK legfrissebb közegészségügyi javaslataival összhangban történő – módosítását, különös tekintettel a fertőtlenítési eljárásokra?

tájékoztató a fertőtlenítőszerekről:

7. MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ

Tájékoztatták-e a munkavédelmi képviselő(ke)t – ha van(nak) – a COVID-19 a járvány miatt kialakult új feladatokról, utasításokról, eljárásokról és konzultáltak-e az ezekkel kapcsolatos feladatairól?

8. MUNKAKÖRI ALKALMASSÁG ORVOSI VIZSGÁLATA

A veszélyhelyzet megszüntetését követően az elhalasztott időszakos munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok elvégeztetését beütemezték?

Tájékoztató foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatók és szakellátó helyek részére

(Megjelent: 2020. június 20.)

Összeállította: ITM Munkavédelmi Főosztály, 2020. 07.03.

A COVID-19 továbbra is létező fenyegetést jelent, amit megdöbbentő és sokkoló számszerűséggel az egyes országok növekvő fertőzésszámai is alátámasztanak. A munkahelyi védekezés és biztonság kialakítása pedig kiemelkedően fontos a vírus terjedésének megakadályozására, nemcsak a társadalom egészére nézve, hanem az egyes emberek és családjaik védelmében is.