Tudja meg hogyan százalékoltathatja le magát!

forrás: https://www.hrportal.hu/hr/tudja-meg-hogyan-szazalekoltathatja-le-magat!-20230427.html

Az emberek egészsége és munkaképessége változó, és előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerülnek, amelyben munkavégzésre képtelenek. Ilyen esetekben a megváltozott munkaképességgel rendelkezőknek állami támogatásra és leszázalékolásra van lehetőségük, amelyek segíthetnek megőrizni az életminőségüket és javítani a mindennapi életüket. Sokat nem tudják, hogyan vágjanak bele a folyamatba, ezért összegyűjtöttünk hasznos információkat, mely segítséget nyújthat.

Milyen betegségre jár a leszázalékolás?

Az egészségügyi állapot miatt történő leszázalékolás Magyarország területén történő biztosítás esetén (pl. társadalombiztosítás) igénybe vehető ellátások egyike lehet. Az egészségügyi állapot miatt történő leszázalékolás leggyakrabban tartós egészségkárosodás, rokkantság, valamint munkaképesség-csökkenés esetén járhat.

betegségek és az egészségügyi állapotok, amelyek alapján komplex egészségügyi szakértői bizottság javasolhatja a beteg leszázalékolását, széles skálán mozognak. A döntés alapját az egészségügyi vizsgálatok, orvosi szakvélemények, illetve az egészségügyi állapotra vonatkozó jogszabályok és szabályozások képezik.

Általában azok a betegségek és állapotok vezethetnek leszázalékoláshoz, amelyek tartósan akadályozzák a beteg munkavégzését és az életvitelét. Ilyen betegségek lehetnek például a gerinc- és mozgásszervi betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek, az idegrendszeri és pszichiátriai betegségek, a krónikus légúti betegségek vagy a cukorbetegség.

Az egészségügyi állapot miatt történő leszázalékolás csak az egészségügyi komplex szakértői bizottság javaslata alapján lehetséges, és minden esetben az adott beteg egyedi egészségügyi állapota, a betegség súlyossága, a kezelés lehetőségei és a munkaképesség korlátozottsága alapján történik.

Mi a leszázalékolás menete?

Amennyiben valakinek valamilyen egészségkárosodása van, amely miatt megváltozott a munkaképessége, akkor jogosult lehet különböző ellátásokra. Ennek érdekében először meg kell állapítani, hogy valóban megváltozott munkaképességű személyről van-e szó, és ez a megállapítás a komplex minősítés elvégzésével történik.

komplex minősítés egy olyan folyamat, amely során egy szakértői bizottság vizsgálja meg a beteg egészségi állapotát, és annak alapján állapítja meg, hogy mekkora mértékben változott meg a személy munkaképessége. A minősítést egy négy fős komplex szakértői bizottság végzi, amelynek tagjai az orvosszakértő elnök, a vizsgálatot végző orvosszakértő, a foglalkoztatási rehabilitációs szakértő és a szociális szakértő.

A komplex minősítés elindításához általában a beteg háziorvosához kell fordulni, és kérni kell tőle az eljárás kezdeményezését. A vizsgálat során a bizottság megállapítja, hogy a kérelmező milyen egészségügyi problémákkal küzd, milyen mértékben akadályozza ez őt a munkavégzésben, és milyen munkákat végezhet még el.

Amennyiben a leszázalékolás menete során a bizottság megállapítja, hogy a beteg valóban megváltozott munkaképességű, akkor jogosult lehet különböző ellátásokra és szolgáltatásokra. Az ilyen ellátások közé tartozhatnak például a rehabilitációs ellátások, amelyek segíthetik a beteget a munkavégzésben, és a munkaképesség-visszaállításban. Emellett a személy jogosult lehet különböző társadalombiztosítási juttatásokra, amelyeket az állam biztosít azok számára, akiknek valamilyen egészségkárosodása miatt nehézséget okoz a munkavégzés.

Hogyan zajlik a komplex minősítés?

A komplex minősítéshez szükséges vizsgálat két módon történhet: beküldött iratok, leletek alapján a kérelmező lakcím/tartózkodási helyén, vagy személyes vizsgálat során, a bizottság által kijelölt vizsgálati helyen. A vizsgálat leginkább a fővárosi és megyei kormányhivatalok rehabilitációs szakigazgatási szerveinél történik, amelyek általában erre a célra kijelölt vizsgálóhelyekkel rendelkeznek. A kérelmezőnek a vizsgálat előtt be kell nyújtania az összes egészségügyi leletét, a TAJ-kártyáját, a személyigazolványát és a lakcímkártyáját is.

Amennyiben a komplex minősítés iránti kérelmet a rehabilitációs ellátás miatt nyújtották be, akkor a Rehabilitációs Hatóság 60 napon belül értesíti a kérelmezőt a minősítés eredményéről és a megállapítható ellátás típusáról.

Ahhoz, hogy részletesebb információkat szerezzen a komplex minősítésről és a megváltozott munkaképességűekre vonatkozó jogszabályi háttérről, érdemes tájékozódni a komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról szóló 7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet megfelelő szakaszából, vagy háziorvosa tanácsát kérnie!