Új kezdet – Karrierváltás negyvenen túl

forrás: https://www.hrportal.hu/hrblog/tolvajsandor.coach/uj-kezdet—karriervaltas-negyvenen-tul-20210813.html

A pályamódosítás egyszerre lehet ijesztő és felemelő is. Különösen ijesztőnek tűnhet, ha 40 fölött mész keresztül a karriered újragondolásán. A jó hír az, hogy meg lehet csinálni. A kulcs pedig az, hogy felismerd, nem csak a karrieredet építed újra, hanem emberként is újradefiniálod magad, mert a folyamat belülről kifelé halad. Ha szeretnél kitörni egy pocsék állásból, és újra felfedezni önmagad, íme néhány tipp, amely segíthet számodra elérni a sikert.

a kép forrása: https://www.hrportal.hu/hr/a_tavmunka_felnagyitja_a_vezetok_erenyeit_es_hianyossagait-20210817.html

Keresd meg a miérted!

Az első lépés, hogy átgondold, miért akarod újratervezni a karriered. A „miért” az a fénysugár, amely megvilágítja, hogy milyen típusú lehetőségeket érdemes megragadnod.

 • A munkahelyi stressz befolyással van az egészségedre? Talán itt az ideje, hogy fontolóra végy egy kevésbé jövedelmező, rövidebb munkaidővel és nagyobb rugalmassággal járó állást.
 • Van egy üzleti ötleted, amelyet mindig is szerettél volna megvalósítani? Lehet, hogy készen áll arra, hogy fontolóra vedd, hogy a saját főnököd légy?
 • Belefáradtál a mostaniba és motiválatlan vagy? Ideje egy olyan pályát választanod, amiért reggelente örömmel robbansz ki az ágyból újra.

Készíts készségleltárt!

Gondold végig, milyen készségeid vannak, és mely területeken szeretnél fejlődni. Szükséged lesz-e arra, hogy újra iskolába járj, vagy további képesítéseket szerezz? Fektess be saját magadba! Vegyél részt tanfolyamokon, konferenciákon, vagy fogadj fel egy karrier coachot! Például manapság rengeteg online, és otthon végezhető tanulási lehetőség van, bátran bekapcsolódhatsz egy-két képzésbe. Ne feledkezz meg az olyan képességekről sem, mint a problémamegoldás, alkalmazkodóképesség és projektmenedzsment. Ezek lenyűgöző képességek, amelyek szinte bármilyen karrierben jól hasznosíthatók.

Nézz befelé!

Ha érzelmileg belefásultál a karrieredbe, akkor lehet, hogy robotpilóta üzemmódban vagy. Felkelsz, elmész dolgozni, hazajössz, és mindent elölről kezdesz, anélkül, hogy valódi elégedettséget éreznél. Itt az ideje, hogy befelé nézz, és újra kapcsolatba lépj a legbennső éneddel. Ezt hívom én úgy, hogy a fej és a szív összekötése. Pontosan meg akarod érteni, hogy mi az, ami örömet és értelmet ad neked? Kezdd el megismerni önmagad! Ez most megeshet, hogy ellentmondásosnak hangzik, de az önmegismerés a leghatékonyabb külső segítséggel. Nyilvánvalóan te vagy a legkevésbé objektív személy, amikor önmagad értékeléséről van szó.

Kezdd el az önmegismerést például az erősségeid, szociális beállítottságod és értékeid feltérképezésével. Ez többek között lehet tesztek, kérdőívek segítségével, vagy olyan felmérésekkel, mint a DISC, a Johari ablak, vagy a Profiles XT.

Ezután kérdezd meg magadról azokat az embereket, akik jól ismernek. Ne kérdezz tőlük karrierötleteket – ez most a belső tulajdonságaid feltárásának ideje. Tudd meg, hogy mit látnak benned olyan kérdésekkel, mint például:

 • Hol láttál már engem értéket teremteni?
 • Mit gondolsz, mik a legnagyobb erősségeim?
 • Mit érzékelsz, mi iránt érzem a legnagyobb szenvedélyt?
 • Szerinted mi hajt engem?

Ha eddig nem voltál biztos abban, hogy miért vagy elégedetlen a jelenlegi pozícióddal, ez a lépés kristály tisztán rávilágíthat a helyzetre.

Építs énmárkát!

Szakmai hírneved manapság egyre inkább az online jelenléted segíti terjedni. Életkortól függetlenül bölcs dolog a közösségi médiára időt és energiát szánni. Az online jelenléted gondozása segíthet a láthatóságban, kapcsolati hálód bővítésében, és szakértői pozíciód biztosításában. Szükséged van legalább egy erős LinkedIn-profilra, amely tükrözi a megújult énmárkád. Győződj meg róla, hogy az látható-e rólad a weben, amit Te szeretnél láttatni. 

Énmárkája mindenkinek van. Csak épp az nem mindegy, hogy Te építed, vagy az algoritmusok.

Dolgozd át a korlátozó hiedelmeid!

Lehet, hogy most azon gondolkodsz, hogy 40 után esélytelen bármibe is belefognod. Az aggodalmaid között valószínűleg olyan dolgok szerepelnek, mint például:

 • Túl öreg vagyok…
 • Túlságosan félek…
 • Nem tudom, mit akarok csinálni…
 • Túl sok felelősségem van ahhoz, hogy kockáztassak…
 • Túl sokat fektettem a jelenlegi karrierembe ahhoz, hogy eldobjam azt…

Mindezeket a kételyeket le lehet győzni. A kulcs az, hogy a vágyakozást alakítsd tényleges cselekvéssé! Ez az egész fejben dől el. A legnagyobb akadályt te magad jelented. Ha pedig eljutsz odáig, hogy el tudod hinni, akkor el is tudod érni.

40 éves kor utáni karrierváltás mindenki számára más és más. Míg egyesek egy finomabb változás mellett dönthetnek, mások teljes karrier átalakításban találhatják magukat. A karrier újragondolása nemcsak lehetséges, hanem kritikus fontosságú is ahhoz, hogy a rohanó világban energikus és ambíciózus tudj maradni.

Ahogy Henry Ford mondta: „Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” Szóval dolgozz a hiteddel, és építsd át cselekvésbe! Ez az élet a tied, te fogod a kormányt! Csavard arra, amerre menni akarsz!