A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása – a munkabaleseti jegyzőkönyv szakszerű kitöltéséről.

forrás: http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=957

Minden munkaképtelenséggel járó munkabalesetet haladéktalanul ki kell vizsgálni és annak eredményét munkabaleseti jegyzőkönyvben kell rögzíteni.

A munkabaleseti jegyzőkönyvnek meg kell felelnie az alaki és tartalmi követelményeknek, elvárás, hogy az abban szereplő adatok pontosak, egyértelműek, teljes körűek legyenek, tartalmilag tényszerű és a valóságnak megfelelő megállapításokat és okszerű következtetéseket tartalmazzon. A jegyzőkönyvnek alkalmasnak kell lenni arra, hogy abból a munkabaleset okai és a szükséges intézkedések megállapíthatóak legyenek.

A munkavédelmi hatósághoz beérkezett munkabaleseti jegyzőkönyvek értékelése alapján összeállított szakmai anyagban a fogalmak azonos értelmezéséhez, a baleset minősítéséhez, a jegyzőkönyv szakszerű kitöltéséhez adunk segítséget, helytelen gyakorlatokat is bemutatva.

Az ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Munkabaleseti jegyzőkönyv szakszerű kitöltése” témájú segédanyagban adunk tájékoztatást.

Részlet a „Munkabaleseti jegyzőkönyv szakszerű kitöltése” témájú segédanyagból:

Munkabaleseti jegyzőkönyvvel kapcsolatos anyagok (űrlap, jogszabályi háttér, elektronikus módszertani segédanyag, információk) a Gazdaságfejlesztési Minisztérium mvff.munka.hu szakmai honlapján a Munkabalesetek/Munkabaleseti jegyzőkönyv menüpontban elérhetők.