A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása – alapvető munkavédelmi tudnivalókról a HORECA-szektorban.

forrás: http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=962

A szálloda- és vendéglátóiparban (pl. szállodák, éttermek, kávéházak, pubok) végzett munkák és az ezekből származó egészségi és biztonsági kockázatok sokrétűek.

Az ágazatra jellemző munkakörülmények, munkafolyamatok, változatos munkakörök, speciális munkaidő-beosztás, az időszakosan nagyobb munkaterhelés miatti igénybevétel miatt a munkavállalók számos munkahelyi veszélynek és kockázatnak (fizikai megterhelés, hideg vagy meleg munkakörnyezet, zaj, veszélyes anyagok,  pszichoszociális kockázatok, elcsúszás veszély, áramütés veszély stb.) lehetnek kitéve, amelyek megfelelő megelőző intézkedésekkel kiküszöbölhetők, vagy csökkenthetők.

Az útmutatóban a munkavégzésre vonatkozó általános követelmények mellett a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Biztonsági Szabályzatban és az ágazati rendeletekben foglalt legfontosabb munkavédelmi előírásokat ismertetjük. 

Az ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Alapvető munkavédelmi tudnivalók a HORECA-szektorban” témájú útmutatóban adunk tájékoztatást.

Részlet az „Alapvető munkavédelmi tudnivalók a HORECA-szektorban” témájú útmutatóból: