A munkahelyi biztonság és egészségvédelem, a vezető elköteleződésével és példamutatásával kezdődik

Április 28-a, a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja. Az emléknap célja, hogy felhívja figyelmet a munkabiztonság, a munkahelyi balesetek megelőzésének fontosságára. A munkával összefüggő balesetek, megbetegedések és halálesetek magánszemélyekre, munkáltatókra, kormányra és a társadalomra rótt költségei magasak.

a kép forrása: pexels.com

Az emléknap alkalmából országszerte megemlékezést tartottak a Kormányhivatalok, továbbá Budapesten, a GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztály EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontja, a Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Szakemberek Egyesülete (MUFOSZ) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Műszaki Továbbképző Központ, munkavédelmi konferenciát szervezett.

Felelős munkavédelmi szolgáltatóként azt gondolom, hogy a munkahelyi biztonság kérdése nem csupán jogszabályi előírás. A munkavédelmi tudatosság a cégvezetésnél kezdődik.

A baleseteket és a munkával kapcsolatos egészségügyi problémákat tekintve, a mikro- és kisvállalkozásoknál dolgozó munkavállalók nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mert a vállalkozások a költségelőnyös megoldást válasszák. Ez miatt háttérbe szorul a munkahelyi biztonság, ami adódhat többek közt a vezető hiányos ismereteiből, prioritásaikból. (pl. nem is tudja, hogy kell-e foglalkozzon a munkabiztonság kérdésével; profitszerzés az elsődleges prioritás).

A megfelelő munkahelyi biztonság és egészségvédelem kialakítása előnyökkel jár: pl. csökken a munkával kapcsolatos sérülések, egészségkárosodások száma, munkavállalók biztosítási díjtétele.

A biztonságos munkahelyi környezet javítja a márkaértéket, a cég megítélését és versenyelőnnyel járhat. (pl. az ISO 45001 rendszer alkalmazása)

Pálfy Ildikó