A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása – biztonságos munkavégzésről a gépjármű-javításban.

forrás: http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=952

A gépjárműveken végzett javítási, karbantartási és fenntartási munkavégzés során a munkavállalók számos veszélynek lehetnek kitéve.

A fokozottan balesetveszéllyel járó munkakörökben és a munkahelyeken, mint tipikusan a gépjármű szervizekben, autójavító műhelyekben a munkahelyek kialakításának biztonságtechnikai követelményeit a Gépjárműjavítás Biztonsági Szabályzata és az ágazatra vonatkozó szabványok határozzák meg. Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó előírásokat, munkavédelmi szabályokat az adott tevékenységhez szükséges, kiegészítő ipari szakterületek követelményeivel (gépi forgácsolás, hegesztés, fémszórás, lakatos, elektroműszerész stb.) együtt kell a munkáltatónak érvényesíteni.

Az útmutatóban az esetleírások megtörtént halálos munkabaleseteket mutatnak be, azok elkerülhetőségének feltételeit is ismertetve.  

Az alapvető munkavédelmi ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Biztonságos munkavégzés a gépjármű-javításban” témájú útmutatóban adunk tájékoztatást.

Részlet az útmutatóból: