A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása – a belélegezhető kristályos szilícium-dioxid expozícióból származó kockázatok kezeléséről.

forrás: http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=948

A kristályos szilícium-dioxid számos iparágban előfordulhat, többek között a bányászatban, kőfejtésben, ásványfeldolgozásban, öntödei tevékenységeknél, kerámia- és porcelániparban, valamint az építőiparban.

A belélegezhető kristályos szilícium-dioxid a szükséges megelőző intézkedések hiányában egészségkárosító hatású lehet az emberi szervezetre, szilikózishoz, krónikus obstruktív légúti betegséghez (COPD) vezethet, és magasabb a tüdőrák kialakulásának kockázata is.

A munkahelyi porexpozíció a dolgozókat érő megterhelések körébe tartozik, így erre vonatkozóan is el kell végezni a kockázatértékelést és megelőző intézkedéseket kell hozni a munkavállalók egészségvédelmére és biztonságára.

A munkavédelmi ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „A belélegezhető kristályos szilícium-dioxid expozícióból származó kockázatok kezelése” témájú segédletben adunk tájékoztatást.

„A belélegezhető kristályos szilícium-dioxid expozícióból származó kockázatok az építőiparban” témájú kiadvány az mvff.munka.hu weboldal GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001/Munkavédelmi kiadványok menüpontban érhető el.

Részlet a kiadványból:

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya által működtetett munkavédelmi tanácsadás elérhetőségei: munkavedelem-info@gfm.gov.hu; +36 80 204 292 zöld szám.