Felmérés: a nők elsöprő többsége úgy érzi, hátrányos megkülönböztetés éri őket a munkájukban

forrás: https://www.hrportal.hu/c/felmeres:-a-nok-elsopro-tobbsege-ugy-erzi-hatranyos-megkulonboztetes-eri-oket-a-munkajukban-20230308.html

A megkérdezettek szerint a rugalmas munkavégzésben és keresetükben is súlyos hátrány éri őket.

Az Avon szépségipari cég felmérése szerint sok hátrányos megkülönböztetés éri a nőket a munka világában, és a nőnap alkalmából arra szólít fel mindenkit, hogy szálljanak szembe azokkal az akadályokkal, amelyek hátráltatják a nők egyenjogúságát. Az cég az MTI-nek küldött keddi közleményében kiemelte, hét országban, több mint 7000 nő megkérdezésével végzett kutatásuk, a Global Progress for Women Report szerint a nők 86 százaléka mondja, hogy manapság is nemi megkülönböztetésen alapuló negatív sztereotípiák akadályozzák esélyegyenlőségüket a munka világában. A kutatás résztvevői úgy látják, hogy férfitársaikkal szemben a nőket a rugalmas munkavégzés terén (48 százalék szerint), a vállalkozásindítás lehetőségében (29 százalék), valamint a megkeresett jövedelemben (46 százalék) éri a legsúlyosabb hátrány.

A megkérdezettek több mint egyharmada véli úgy, hogy a férfiak számára kedvezőbbek a saját vállalkozás indításának lehetőségei, a válaszolók 61 százaléka számára a vállalkozásindítás legnagyobb akadálya a finanszírozás lenne. Angela Cretu, az Avon vezérigazgatója a közleményben megjegyezte: az egész társadalom profitálhatna abból, ha a nőknek több lehetőséget és egyenlőséget adnának. Annak ellenére, hogy ez ügyben egyes országok pozitív lépéseket tesznek, sok nő még mindig akadályokba ütközik, amikor a választás szabadságáról, a munkáról és a kereseti lehetőségekről van szó – tette hozzá a vezérigazgató.

A kutatást a Censuswide végezte 7145 nő részvételével az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Romániában, Lengyelországban, a Fülöp-szigeteken, Törökországban és Dél-Afrikában 2023 januárjában.

MTI

fotó: unsplash