Fontos tudnivalók az eldobható munkavédelmi ruházatról

forrás: https://powersafety.hu/fontos-tudnivalok-az-eldobhato-munkavedelmi-ruhazatrol/

Számos olyan munkakör van, ahol bizonyos ruhadarabok viselése szükséges, hogy megóvjuk személyünket vagy ruháinkat a sérülésektől. Bizonyos körülmények között a törvény is kötelezővé teszi, hogy egyéni védőfelszerelést, például kesztyűt, védőszemüveget és védősisakot viseljünk.

A legtöbb esetben a munkaruhának ellenállónak és tartósnak kell lennie, hogy hosszan tartó védelmet nyújtson a sérülések és balesetek ellen. Vannak azonban más körülmények is, amikor a munkaruházatnak nem kell hosszú ideig kitartania, vagy a munka során annyira bepiszkolódik vagy megsérül, hogy használhatatlanná válik. Vannak olyan esetek is, amelyekben minden egyes munkavégzéskor új és tiszta (esetleg steril) ruházatot/eszközt kell használni, tehát a viseletnek eldobhatónak kell lennie.

A kesztyűk, kezeslábasok, arcmaszkok, hajtakarók és még sok más, eldobható változatban kaphatók. Bár ennek vannak nyilvánvaló előnyei, vannak hátrányai is.

Előnyök:

  • Az olyan munkáknál, mint a festés, zsírral vagy más olaj alapú termékekkel való munkavégzés, valamint a higiéniai szempontból érzékeny munkák során egyes ruhadarabok használat után használhatatlanná válnak vagy túlságosan bepiszkolódnak. Ilyen körülmények között a műanyag kesztyűk és papíroverallok használhatók, majd egyszerűen eldobhatók, így időt takarítunk meg, de véd a szennyeződésektől.
  • Az eldobható egyéni védőeszközök nagyon kényelmesek és alkalmi használatra is nagyon alkalmasak, és nem kell attól tartania, hogy használat közben megsérül vagy beszennyeződik a munkaruha.
  • Veszélyes környezetben végzett munka után nem áll fenn a szennyeződés terjedésének veszélye.
  • Általában olcsóbb, mint a masszívabb és rövid távon tartósabb PPE.
  • Használat után nincs szükség az eldobható PPE tisztítására.
  • Könnyen tárolható az eldobható egyéni védőeszközök nagy készlete a vendégek és az oldal látogatói számára.

Hátrányok:

  • Napjainkban, amikor egyre nagyobb aggodalomra ad okot a környezettel és az eldobható kultúránkkal szemben, az az elképzelés, hogy egyszer felhasználhatunk valamit, majd eldobhatjuk, ellenkezik. Ha azonban újrahasznosítható anyagokat használunk, ennek nem kell túl nagy problémát okoznia.
  • Rövid távon az eldobható cikkek használata olcsóbb lesz, mint a tartós munkaruha vásárlása. Hosszabb távon azonban az eldobható munkaruha nem jelent jó megoldást. A magasabb minőségű termékek újrafelhasználása és karbantartása hosszú távon költséghatékonyabb.

Összefoglalva, az eldobható munkaruházat fő hátrányai a következők:

  • A nem újrahasznosítható ruházat környezeti aggályokat okoz.
  • Hosszú távon drágább lehet, mint a nem eldobható termékek.