Irányelvváltozások a tűzvédelmi konferencián Budapesten

forrás: https://www.langlovagok.hu/13390/iranyelvvaltozasok-a-tuzvedelmi-konferencian-budapesten/

A közelmúlt változásait és a jövőbeli terveket tekintették át a tűzvédelmi szakemberek.

Irányelvváltozások a tűzvédelmi konferencián Budapesten
forrás: langlovagok.hu

Tervezést érintő jogszabályi és Tűzvédelmi Műszaki Irányelvi változások címmel rendezett konferenciát a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség több más szakmai szervezettel együtt április 19-én Budapesten, a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban.

Gombos Márk, az Építési és Közlekedési Minisztérium területi tervezésért és építésügyi igazgatásért felelős helyettes államtitkára áttekintette, hogy a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény milyen változásokat eredményezett, és milyen változásokat hoz még a jövőében. Előrevetítette az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet teljes megújulását, amelynek definícióira a tűzvédelem is alapoz.

Badonszki Csaba tű. alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi főosztályának helyettes vezetője a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek kapcsán a munkacsoportok elmúlt egy évi munkájáról számolt be, melynek eredményeképpen 2024. február 1-jétől több irányelv módosítása lépett hatályba.

Idén az első félévben az elektromos autóbuszok, tehergépjárművek és egyéb elektromos közlekedési eszközök töltésével kapcsolatos tűzvédelmi létesítési megoldások, akkumulátoros energiatároló rendszerek tűzvédelmi létesítési megoldásainak, valamint az élelmiszeripar területén előforduló porok robbanás elleni védelmével kapcsolatos megoldások kidolgozása van napirenden. A második félévben a Tűzterjedés elleni védelem, a Hő és füst elleni védelem, illetőleg a Számítógépes tűz és füstterjedés, valamint menekülési szimuláció témakörű Tűzvédelmi Műszaki Irányelv módosítását, bővítését tervezik.

Wagner Károly tű. alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzmegelőzési Főosztályának munkatársa az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatokról számolt be. Előadásában konkrét példákkal illusztrálta, hogy meglévő épületeket érintő átalakításoknál az OTSZ 2. § (4) bekezdésében előírtak alapján hogyan kell az alkalmazandó követelményeket megválasztani.

Érces Gergő tű. őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tűzvédelmi Mérnöki Tanszékének megbízott vezetője arról tartott előadást, hogy az elvárt biztonsági szintnek való megfelelő tervezés hogyan valósítható meg a változó jogi környezetben. Felhívta a figyelmet, hogy a tűzvédelmi helyzet változásai témakörben május 23-án lesz nemzetközi katasztrófavédelmi tudományos konferencia a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Takács Lajos Gábor, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke ismertette, hogy a Tűzterjedés elleni védelem témakörű Tűzvédelmi Műszaki Irányelvhez tavaly milyen javaslatok érkeztek, amikkel idén már mindenképpen foglalkozni kell. Ilyen például a klímaberendezések kültéri egységének az elhelyezése, és az OTSZ 177. § (5) bekezdésében a tűztávolságon belüli tárolás betartására való iránymutatás.

A konferencia több előadója ismertette, hogy milyen főbb változások léptek érvénybe február 1-jétől a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekben, egyebek között az elektromos járművek töltésével és a kórházakkal kapcsolatban.