Hogyan hat az ingázás a dolgozók mentális egészségére?

forrás: https://www.hrportal.hu/hr/hogyan-hat-az-ingazas-a-dolgozok-mentalis-egeszsegere-20240404.html

A reggeli csúcsforgalom okozta bosszankodás mellett számos tényező nehezíti meg a mindennapjait azoknak, akik ingáznak a munkahelyükre. A szakértő összeszedte, melyek ezek és hogyan hatnak a mentális egészségünkre.

Mindenki állt már a kocsival a hosszú sorban a dugóban, és azon tűnődött, vajon időben odaér-e a munkahelyére, lekési-e a gyereke fekvési idejét, vagy hogy lesz-e energija vacsorát főzni. A munkába járás gyakran megviseli a mentális egészségünket.

A nagy többségünk még mindig autóval jár munkába, és ez azt jelentheti, hogy gyakoriak a dugók és a balesetek. Ezek próbára teszik a türelmünket és szorongani kezdünk, még mielőtt megérkeznénk a munkahelyünkre.

HR News cikkében Tracy Hill, a Car Mats UK marketingmenedzsere azt vizsgálta meg, hogy a napi ingázás milyen hatással van a mentális egészségünkre, és hogyan tudjuk ezt minimalizálni.

Szorongás

A szorongás az egyik legnagyobb probléma a munkába járással kapcsolatban. Még ha ez olyasmi is, amit minden egyes nap megteszünk, akkor is gyötörhet a bizonytalanság: mi van, ha dugó lesz, késni fog a vonat, lerobban az autó?

Egyszerű és rutinszerű feladatnak kellene tűnnie, de minden alkalommal, amikor elhagyjuk a házat, szembesülünk ezekkel a kérdésekkel, és ezek aztán hatással lehetnek a nap további részére.

Gondot okozhat a munkahelyen, elveheti az értékes családi időt, vagy tönkreteheti az egyéb terveket, így érthető, hogy nagy hatással van az emberekre. Még ha nem is használunk tömegközlekedést, akkor is úgy érezhetjük, hogy az ingázás során nem mi irányítunk, mert annyi minden befolyásolja, hogy mikor érünk be munkahelyünkre.

Depresszió

A depresszió részben az ingázás okozta küzdelmekből is fakadhat, mivel nagyon gyakran veszteségérzettel nézünk szembe. Elveszítjük a családunkkal töltött időt, lemaradhatunk egy megbeszélésről, vagy elveszíthetjük a saját magunkra szánt időt, amikor pihenhetnénk vagy elmehetnénk az edzőterembe.

A stresszes ingázás azt is eredményezheti, hogy kimerültnek érezzük magunkat, és csökkentheti a morált, márpedig ezek mind hozzájárulhatnak a depresszió érzéséhez.

Magányosság

A legtöbben egyedül utazunk munkába, és ez nagyon magányos élmény lehet, még egy zsúfolt vonaton is. Nincs kivel beszélgetnünk, és nagyon kevés a figyelemelterelő tényező, így ez negatív érzésekhez és magányhoz vezethet. Naponta akár több órát is ingázhatunk, így természetes, hogy ezeket a hangulatokat nagyon nehéz lesz lerázni magunkról.

Termelékenység

Mind a munkáltatók, mind a munkatársak is nyomon követhetik az ingázás és a termelékenység csökkenése közötti kapcsolatot. Az emberek órákat tölthetnek a napjukból azzal, hogy a munkahelyükre utaznak, amikor más, produktívabb dolgokat is csinálhatnának, különösen, ha emiatt aztán elkésnek.

A stresszes ingázás azt is jelenti, hogy a munkavállalók zaklatottan, fáradtan vagy dühösen érkeznek a munkahelyükre, és eltarthat egy ideig, amíg el tudnak kezdeni foglalkozni a napi teendőikkel.

Távmunka

A távmunka egy olyan megoldás, amely mindenki számára megoldást jelenthet. A munkavállalók jobb lelkiállapotban kezdhetnek bele a munkába, egész nap dolgozhatnak anélkül, hogy aggódnának a késés miatt, és a lehető legtöbbet hozhatják ki a személyes idejükből is.

Ugyanakkor a távmunkának is megvannak a hátrányai. Ha az alkalmazottak olyan hibrid modellben dolgoznak, amely megköveteli, hogy legalább az idő egy részében bemenjenek az irodába, az fokozhatja az ingázás okozta stresszt, mivel ez egy kevésbé megszokott minta.

Autós kényelem

Ha a munkába járás mégis szükséges, akkor fontos, hogy az utazás a lehető legkényelmesebb és legélvezetesebb legyen. A zene nagy szerepet játszhat ebben, mivel számos tanulmány kimutatta, hogy képes csökkenteni a depresszió és a szorongás hatását. A hallgatott zene típusa is befolyásolhatja a hangulatot, így ha valami megnyugtatót választunk, az csökkentheti a stressz-szintet.

A koronavírus miatti lezárások alatt sokan megszokták, hogy otthon vannak a kutyáikkal, és a kutyák is nagyon élvezték, hogy velük vagyunk. Kutatások bizonyítják, hogy a kutyák nagyon hatékonyan csökkentik a szorongást és a stresszt, és elősegítik a pozitív  közérzetet okozó hormonok termelődését, így a kutyák munkába hozatala nagyszerű módja lehet a mentális egészség erősítésének.

Akinek kellett már rendszeresen ingáznia, tudja, mennyire nehéz feladat lehet. Fontos, hogy megtaláljuk azokat a módokat, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy az ingázás minél kevesebb negatív élményt okozzon és ne befolyásolja munkahelyi teljesítményünket, se a személyes életünket.