Munkabiztonság és vírusveszély

A munkáltatóknak kötelessége a COVID-19 megfékezése, intézkedések hozatala a munkahelyeken azért, hogy a foglalkoztatottaik egészségesek maradjanak.

Kiemelten gondolni kell azon munkavállalókra akik a veszélyezettebb csoportba tartoznak (pl. a 65 év felettiek, szív- és érrendszeri, tüdő- és légzőszervi, daganatos megbetegedések, cukorbetegség, immunbetegség, vese- és májbetegedések, transzplantáció, megváltozott munkaképességű dolgozók), illetve azokra, akik átestek a közelmúltban műtéti beavatkozáson

Munkáltatóként érdemes mindenekelőtt átgondolni, hogy van-e esetleg bármi olyan feladat, amit a kolléga – ha átmenetileg is – otthonról is meg tud csinálni, ha megkapja hozzá a kellő támogatást a vállalat részéről.

Amennyiben erre egyáltalán nincs lehetőség, az egyik legkézenfekvőbb megoldás lehet, hogy a munkavállaló szabadság terhére otthon marad vagy amennyiben egészségügyi állapota azt indokolja, táppénzre megy.

Azokra vonatkozólag, akik ezekben a nehéz időszakokban is bejárnak munkahelyükre, be kell vezetni olyan intézkedéseket, melyek az összes munkavállaló, de különösképpen a megváltozott munkaképességű alkalmazottak egészségét, biztonságát szolgálják. (kiemelten a kézmosásra, fertőtlenítésre, közösségi étkezésre és az öltözők használatára vonatkozóan)